Labels

donderdag 2 juni 2011

vrijdag 11 februari 2011

de politieke visie van Adrian Ghenie

De Roemeense schilder en collagekunstenaar Ghenie presenteerd zijn politiek geladen werken nog tot 27 Maart 2011 in het SMAK in Gent.

Ghenie behandeld verschillende politieke thema's in zijn werken waaronder 
machtsmisbruik, uitbuiting en onderdrukking.
Hij brengt deze op een persoonlijke en indirecte manier, zo verwijst hij naar hitler door een duitse herder af te beelden.

Een vaak terugkerend thema in zijn werk is de atoombom die hij vaak afbeeld door kleurrijke ontploffingswolken op de voorgrond of achtergrond.
Hij speelt met het absurde, zieke beeld van de bomtesten: een namaakstad in een woestijn in Nevada, nauwkeurig en realistisch nagebouwd maar met het doel haar radicaal te vernietigen, met op de achtergrond de camera’s die spektakel en een haast entertainmentachtig aspect verraden. Het beeld van de atoombom is voor Ghenie een moderne variant van wat er bijvoorbeeld met de kruisiging van Christus gebeurde. 
Slechts enkele mensen waren getuige, maar door de eeuwen heen werd het gebeuren eindeloos opnieuw verbeeld en geherinterpreteerd. 
En tussen de lijnen van al die middeleeuwse illustraties of machtige Renaissanceschilderijen van de kruisiging, lezen we eigenlijk een geschiedenis van Europa. 
Ghenie wil met deze serie aantonen dat de conflicten die aan de basis lagen van de Koude Oorlog, gesymboliseerd door de atoombom, blijven sluimeren en nog steeds de wereldpolitiek bepalen. 
Wat Ghenie hier suggereert is een alternatieve setting voor ons collectieve geheugen.

Hij toont ook een duidelijke kritiek op Marchel duchamp, zo maakte hij een schilderij genaamd duchamp's funeral waarin we een man in een doodskist zien liggen.

Hij maakt gebruik van een polychrome kleuren afgewisseld met eerder sobere kleuren die heel goed op elkaar afgestemd zijn en zo ook accenten leggen op details.

Als begin en eindpunt van de tentoonstelling zien we zijn dada-room, een soort van synthese van zijn werk, hier word niet enkel gebruik gemaakt van schilderijen maar hij maakt zijn schilderijen driedimensionaal, hij integreerd beeldhouwkunst.
We zien hier zijn duitse herder als een driedimensionale 'opgezette hond' staan, aan het plafond hangt een legerfiguur met een anoniem hoofd, aan de wanden hangen schilderijen van onder andere het thema van de atoombom, ook een spiegel hangt aan de wand.
Ghenie experimenteert met de vraag in hoeverre een driedimensionale installatie nog gepercipieerd kan worden als schilderij, zo gebruikt hij verf op de vloer en het plafond.


Het is een interessante kunstenaar die waarschijnlijk nog heel wat interessant werk gaat leveren.


link;
smak

 dada-room
 Collector
 dada is dead
duchamps funeral

zaterdag 15 januari 2011

' ze heeft mijn hart genomen, ze nam mezelf, de hele wereld'

Wanneer ik de leeuwerik zie vliegen, 
zijn vleugels vreugdevol op zonnestralen deinend
 
Wanneer hij zich vol zelfverlies laat vallen
door de vreugde in zijn hart,
helaas, hoe benijd ik dan 
al die die 'k zie genieten
en hoe verwonder ik me, ook, 
dat mijn hart smelt van verlangen!

Helaas, zoveel ik dacht te weten van de liefde, 
zo weinig ik er echt van weet.
ik, die haar niet kan liefhebben
haar, die ik niet kan bezitten
Zij heeft mijn hart genomen, zij nam
mezelf, de hele wereld
Zodoende heeft men mij niets nagelaten
dan verlangen en een smachtend hart.

Bernard de Vendatour (rond 1000)














123

Vaslav Nijinsky

Vaslav Nijinsky werd geboren te Kiev, hij behoorde tot een familie van dansers.
Hij was een van de meest getalenteerde mannelijke dansers  uit de geschiedenis. Hij was zeer geliefd vanwege zijn virtuositeit en de diepgang die hij aan zijn karakters meegaf. Hij beheerste de techniek van het dansen op spitzen , hetgeen destijds onder mannen een zeldzame vaardigheid was. Ook wist hij sprongen uit te voeren die de zwaartekracht tartten.
In 1909 ontmoete hij Diaghilev die opzoek was naar nieuwe uitingen van kunst, Diaghilev wou het Russische ballet en de opera uit elkaar trekken, hij vond dat ballet te hard afgestemd was op opera. Hij vond ook dat het democratischer moest zijn en dat ze meer moesten rond toeren, zo startte hij een balletgezelschap op; le ballet russes.Hij haalde verschillende bekende danseressen van balletgezelschappen en beloofde ze roem.

Le ballet russes ontwikkelde zich in Rusland maar ging toen verder naar westerse streken zoals Frankrijk en Spanje. Hun stukken werden naarmate ook meer westers getint.
In 1912 produceerde Nijinsky L'après-midi d'un faune met muziek van Claude Debussy.
Dit ballet werd met groot enthousiasme ontvangen, hoewel critici beweerden dat het eigenlijk geen dans meer was. 
Nijinsky week af van de gebruikelijke vloeiende dansbewegingen, geïnspireerd door schilderingen op Grieks aardewerk. De hoekige en soms ook homoseksueel getinte bewegingen die hij gebruikte, veroorzaakten bij de première van L'apres-midi d'un faune een rel in het Theatre des champs-Elysées, waar men meende dat hij mastrubeerde met de sjaal van de nimf. In 1913 volgden Jeux (een spel van drie mannen op een tennisbaan) en Le sacre du printimps, beide op muziek van Igor Stravinsky. 

De 'Sacre' veroorzaakte een ware rel bij de première in Parijs.
Het stuk is expressionistisch getint, zijn doel was emoties te uiten door middel van bewegingen, 
hiervoor gebruikte hij onder andere de euritmie van Dalcroze; gevoelens weergeven en beweging creëren door middel van ontspannen en opspannen van de spieren.
Het thema van het stuk is het offeren van een maagd aan het begin van de lente.
Het stuk was conventioneel, meerdere regels van het toentijdse ballet werden overschreden,
zoals de kostuums en de bewegingen.


meer weten? 
sacre du printimps
wikipedia
moderne dans